Knygos sentimentu analizė

Knygos

Projekto tikslas - Išanalizuoti LOTR knygą naudojant Python NLP metodus: teksto skaidymą ir sentimentų analizę. 

 

Naudojami moduliai: NLTK, TextBlob, VADER, Pandas, Matplotlib.

Hipotezės: LOTR yra archetipinė maginės fantastikos žanro knyga pasižyminti mitologiniu naratyvumu ir iš tokios struktūros plaukiančia fabula: 

 

Iššūkis->sunkumai->laiminga pabaiga; gėrio blogio priešprieša; pagrindiniai veikėjai nemiršta.

Bendra knygos nuotaika yra pozityvi. Kadangi tai yra pirmoji epo dalis, knyga, emociniu krūviu, turėtų palengva inešti į pasakojamą pasaulį. Remiantis Žiedų Valdovo filmu, pirmieji skyriai bus pozityvūs, o pabaiga liūdnesnė.

1. Pagrindiniai veikėjai yra (desc): Frodas, Gendalfas, Semas, Aragornas.

2. Knygos gerieji veikėjai: Frodas, Gendalfas, Semas, Aragornas, Gimlis, Legolas ir kiti hobitai, o blogieji: Sauronas, Sarumanas.

 

Išvados:

1. Knygą bendrą toną galima laikyti teigiamu, nes didžioji dalis skyrių, remiantis dviejų įrankių atlikta sentimentų analize yra pozityvūs.

2. Populiariausi veikėjai, iš esmės, yra tie, kurie buvo išvardinti hipotezėje. Tik eiliškumas jų kitas: Aragornas 3- oje vietoje, Semas - 4-oje.

3. Protagonistai ir antagonistai, bendrai žvelgiant, išsidėstę kaip ir hipotezėje. Tačiau, svarbu paminėti, jog nei vienas iš veikėjų nėra neigiamas (score < 1). Tai gali paaiškinti kelios versijos: a) Blogi veikėjai daugiausia pasirodo antrame plane. Jie turi mažai dialogų, o Sauronas, ko gero, jų iš viso neturi. Jų dialogai ir veikimas knygoje nėra atvira, tiesioginė neapykanta - ji pasireiškia tik konkrečiais sprendimais, bet ne žodžiais, todėl moduliai negali tiksliai nustatyti emocijos, kurie veikia konkretaus žodyno rėmuose. b) Pats tekstas galimai nebuvo tinkamai išvalytas ir kai kurie ciklai nebūtinai atliko tuos veiksmus, kurie buvo numatyti. Todėl ir rezultatų tikslumas neišvengiamai galėjo nukentėti.** Taip pat, labai įdomu tai, jog blogiausi veikėjai, šioje analizėje, nėra blogiečiai pagal nutylėjimą. Isilduras - veikėjęs dėl kurio ir prasidėjo visa knyga. Turėdamas galimybę sunaikinti blogį, jis pasidavė pagundoms, išdavė gėrį ir užvirė visą peklą, kuri dabar sprendžiama per 3 knygos dalis.

naujiena
video
video